19.8 C
София
29 март 2024

Какво ще се случи с лихвите по кредитите?

В случай че имате ипотечен кредит, вероятно вече се замисляте какво ще се случи с месечната ви вноска в близко бъдеще.

Ето защо Propertynews.bg се допита до двама специалисти – кредитен консултант и управител на една от големите имотни агенции у нас, за да споделят тяхното мнение по въпроса.

Какво се случи до момента?

В края на юли Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши лихвените нива за първи път от 11 г. насам. Ръстът от 0.50 пр. п. беше последван от безпрецедентните 0.75 пр. п. в началото на месеца.

Тази стъпка „ще осигури навременното връщане на инфлацията към средносрочната цел на ЕЦБ от 2 на сто“, пише в съобщение на банката.

Четете още: Очаква ли се повишение на лихвите по ипотеките у нас?

От институцията очакват инфлацията в еврозоната да се забави до 5.5 на сто през 2023 г. и до 2.3 на сто през 2024 г. Припомняме, че именно през 2024 г. страната ни по всяка вероятност ще влезе в еврозоната.

Колко хора днес имат големи заеми?

Само за година домакинствата у нас увеличиха ипотечните си кредити до 15.3 млрд. лв. Това е с 2.3 млрд. лв. повече спрямо година по-рано.

Данните на Българска народна банка сочат, че близо 60 000 заеми на домакинства са за суми над 100 000 лв. Към тях можем да добавим и други 94 855 броя за суми между 50 и 100 хил. лв.

Специалистите говорят

Кредитният консултант Тихомир Тошев е на мнение, че повишенията на основната лихва от ЕЦБ дават знак за край на ниските лихви по кредитите в България.

Не пропускайте: България е на 23-о място по ръст на цените на имотите

„Въпреки че не са пряко обвързани с основната лихва на ЕЦБ, лихвите в България, а и в цяла Европа, тръгват нагоре, за да борят високата инфлация“, допълва управителят на КредитЦентър.

Управляващият директор и акционер в Luximmo Невена Стоянова казва, че промените в лихвените проценти на ЕЦБ не оказват значимо влияние на имотния пазар към настоящия момент и това се дължи основно на три фактора.

Според нея, в момента навлизаме в традиционно най-силния имотен сезон от календарната година.

Още по темата: Топ 7 на най-търсените комплекси ново строителство в София

„У нас всички промени в икономиката се отразяват по-късно в потребителското поведение и на пазарите.

Натрупаните депозити в банките, според официалната статистика на БНБ, достигнаха рекордни нива, което съвпадна и с рекордно високата инфлация и необходимостта от защита на финансовите спестявания чрез традиционната покупка на имот“, допълва още имотният експерт.

С колко ще се повишат лихвите?

„Очакваме банките да предложат лихви по депозитите от около 1 до 2% и по-високи лихви по кредитите с 0.2 – 0.5% – някои още до края на годината, а други от началото на следващата“, казва Тихомир Тошев.

Кредитният консултант е на мнение, че първо ще видим повишение на лихвите по кредити за нови клиенти, последвано и от увеличение на лихвите по изтеглените вече заеми.

Според Тошев, лихвата на един кредит от 100 000 евро би се повишила с около 50-60 лева месечно, ако лихвите се покачат до около 3.5% и с около 150 лева, при положение че те достигнат 4.5%.

Невена Стоянова е на мнение, че въпреки че цялостната картина изглежда спокойна и дори позната в доста отношения, е добре да наблюдаваме постоянно и детайлно поведението на пазара, защото се намираме във времена без аналог в съвременната история.

„Всяка стъпка по отношение на имот трябва да бъде добре координирана с опитни имотни и кредитни консултанти“, казва още тя.

Подобни статии

Последвайте ни

0Феноветекато
0абонатиАбонирам се
- Advertisement -

Последни материали