9.7 C
София
23 април 2024

Пет причини да инвестирате в недвижимо имущество

Само преди дни екипът на Propertynews.bg започна да ви представя едни от най-известните инвеститори в недвижимо имущество.

Започнахме с Робърт Кийосаки, след което ще продължим с Дейв Рамзи, Грант Кардон и други.

Всички те имат нещо общо – влагат парите си в имоти и оставят времето да работи за тях. Именно по този начин трупат състоянието си – част от тях с препродажба, други с отдаването на имотите по наем.

А знаете ли от какво Арнолд Шварценегер е натрупал първите си милиони? Те не са от състезанията по културизъм или от актьорската му кариера, а именно от имоти.

Ще ви разкрием още една тайна. Знаете ли, че всъщност, McDonald’s е един от най-големите притежатели на земи и имоти в САЩ?

Голяма част от днешните богаташи също влагат стотици милиони в имоти. Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс е най-големият собственик на земи в САЩ.

Основателят на Amazon притежава имоти в редица щати, а един от най-богатите европейци Амансио Ортега (бел. ред. основател на Zara) продължава да увеличава имотното си портфолио с покупка за 200 млн. долара през изминалата седмица.

Днес ще ви представим пет основателни причини защо е добре да инвестирате в недвижимо имущество.

Българите обожават да влагат парите си в имоти

Днес българските домакинства разполагат с депозити на стойност 70.4 млрд. лв., според данни на централната банка към края на юли. Коя обаче е втората най-популярна инвестиция в страната?

Правилно предположихте – недвижимите имоти. Днес България се нарежда на едно от челните места по собственост на имоти.

Общо 85% от българите живеят в собствен дом, докато в Румъния, заемаща челното място, според Евростат, този процент е 96.

Именно имотите формират и основната част от богатството на домакинствата, заедно с депозитите.

Инфлацията

България заема 23-а позиция по ръст на цените на имотите в световен мащаб. Проучването на Knight Frank разглежда едни от най-големите пазари и изчислява доходността на имотите за последните 12 месеца.

От последното изследване става ясно, че имотите са един от начините успешно да се предпазим от инфлация. В момента тя е на най-високите нива от 24 години насам, възлизайки на 17.7%.

Все по-често се срещат хора, които теглят спестяванията си от банките, тъй като там парите губят от покупателната си способност заради ниските лихви по депозитите, и ги инвестират в имоти.

Ниските лихви по кредитите

Повишението на лихвите по кредитите по света вече е факт. Оказва се, че в момента лихвите у нас са доста по-ниски от тези в САЩ. Ето защо следващите месеци са последната ни възможност да купим имот с добра оферта от банката.

Колкото по-големи доходи имате, толкова по-добри условия ще ви предложи трезорът.

Преди дни експерти от сектора споделиха пред Propertynews.bg, че очакват вноските по кредит от 100 000 евро да се се повишат с 50-60 лв., при положение че лихвите нараснат до 3.5%.

Диверсификация

Чрез имотите всеки от нас може да диверсифицира своето портфолио. Независимо дали влагаме парите си на депозит, в криптовалути, злато или в акции на българската или чуждестранни фондови борси, имотите винаги са едни от вариантите за вложение.

С настоящите нови и по-качествени проекти в София и в провинцията вие не само можете да притежавате ново жилище, но и да печелите от него, отдавайки го под наем.

Четете още: Топ 7 на най-търсените комплекси ново строителство в София

В момента доходността при имотите в столицата варира от 4 до 6 на сто на годишна база, в зависимост от големината на имота, местоположението му, както и удобствата, които предлага. Така, освен от евентуалното повишение на цените на имотите, всеки от нас може да си докарва и странични доходи.

Според великия инвеститор Уорън Бъфет, ако не изкарвате пари, докато спите, ще продължите да работите, докато сте живи.

Пасивен доход

Пасивният доход е едно от нещата, които отличават богатите хора от бедните. Това е възможността да накараш парите си да работят за теб.

Неслучайно експертите по лични финанси често повтарят, че бедните работят за пари, докато богатите карат парите си да работят за тях. Разполагайки с недвижимо имущество, вие, всъщност, имате доста възможности, които описахме преди време– от ремонт и последваща продажба, през краткосрочни и дългосрочни наеми, до инвестиция на зелено, с цел покупка на по-ниска цена и други.

Еврозоната

България по всяка вероятност ще стане част от еврозоната през 2024 г., или само след 15 месеца. Страната ни продължава да е най-ниските цени на имотите спрямо останалите страни членки.

Редица имотни експерти са на мнение, че настоящият ръст в цените е породен както от инфлацията, така и от предстоящото влизане в еврозоната.

Дали цените на имотите у нас ще са идентични с днешните и през 2024 г.? А след 10 години? Отговорите оставяме на вас.

Подобни статии

Последвайте ни

0Феноветекато
0абонатиАбонирам се
- Advertisement -

Последни материали