5.8 C
София
27 април 2024

Богаташите местят инвестициите си в Дубай


Скорошно проучване на Henley & Partners сочи, че богатите (с активи за над 1 млн. долара) мигрират към определени дестинации. Най-често това са Дубай и Австралия, приютили 4 000 и 3 500 милионери, следвани от Сингапур и Израел със съответно 2 800 и 2 500.

В топ 10 са още Швейцария, САЩ, Португалия, Гърция, Канада и Нова Зеландия. Днес ще се спрем на имотния пазар на Дубай.

Защо емирството привлича все повече богаташи, включително и българи? Колко струва да си купим жилище в Дубай днес?

Дубай

Наричат го градът на бъдещето. Това е най-големият град в Обединените Арабски Емирства.

Средната годишна температура е 35 градуса по Целзий. Ако ви е горещо, Дубай предлага да покарате ски в Ski Dubai – първия и най-голям закрит ски курорт в света.

Забавленията са безкрайни – от плаж през музеи, архитектурни чудеса, емблематични заведения, наблюдателни площадки до спорт и т.н.

Що се отнася до шопинга – Дубай вече е един от най-популярните градове в света за пазаруване, като се посещава не само от богати руснаци и китайци, но и от заможни американци и европейци.

Пазарът на имоти в Дубай

Обемът на трансакции на жилищния пазар в Дубай расте с една трета през юни 2022 г. спрямо година по-рано. В годината до юни сделките достигат най-високия си общ обем след връхната точка през 2009 г., сочат данни на консултантската компания CBRE.

„Дубай е най-новата тенденция за покупки от състоятелни българи в чужбина“, казва Никола Стоянов, основател и управляващ на LUXIMMO.

Според него, българските купувачи могат да се разделят на няколко групи. На първо място – това са хора, които искат да прекарват зимата там. Това са основно заможни хора със собствен бизнес, а и IT специалисти, работещи дистанционно.

На второ място – това са наши сънародници, които живеят в емирството и работят там на високи позиции, за което получават и много високи доходи.

Българи купуват и с инвестиционна цел, тъй като доходите от наеми достигат 7-10% на годишна база. При краткосрочните наеми доходността може да достигне и до 15%. Често срещана практика са и покупките на имоти ново строителство с фиксирана годишна доходност.

Според Стоянов, „редица строителни предприемачи предлагат гарантирана годишна доходност за закупения имот в рамките на 6-8% годишно за първите 5 години.

Не са малко и хората, които желаят да съхранят капитала си, защитавайки парите си от високата инфлация. Тези хора избират Дубай, защото това е един от най-регулираните пазари на имоти в света и там измами на практика няма, пък е мнението на Невена Стоянова, управляващ директор и акционер в Luximmo.

Най-новата тенденция тази година са изключително масовите покупки на елитни имоти в Дубай от страна на богати руски граждани, които преместват своите капитали във връзка с наложените жестоки санцкии на Русия след началото на военния конфликт в Украйна. Освен руските купувачи, тази година в Дубай инвестират и много украински граждани, с цел защита на своите средства от войната в тяхната страна.

Какви са цените в Дубай?

Цените на жилищата започват от 200-250 хил. евро. Приликата със София е, че противно на очакваното, в Дубай можете да купите луксозен имот на същата цена, която бихте платили и в България, отчитайки коректно спецификите на двата пазара.

Масово нашите сънародници купуват имоти на цени от 250 до 1 млн. евро. Следва да се има предвид, че в момента цените на имотите в Дубай са все още под рекордните нива от 2008 г.

Прогнозите сочат, че ръстът на продажбите и цените ще продължи и през настоящата година, като значителен дял в очакваното повишаване ще има и световната инфлация, както и повишаването на цените на строителните материали.

„Българите купуват имоти за ваканцинни цели или пребиваване през зимните месеци, както и инвестиционни жилищни имоти с цел отдаване под наем. Най-често инвестират в апартаменти в популярните райони, които предлагат и много удобства, шопинг и забавления, и са на до 10 – 15 минути с кола от топ районите на града“, допълва Стоянов.

За имотите в България и Дубай

У нас, например, в квадратурата на имотите са включени и общите части, докато в Дубай новото строителство се продава на своята реална застроена площ. В България жилищата се издават на „шпакловка и замазка“, докато в емирството са завършени “до ключ“ – с оборудвани бани, кухненски шкафове, а някъде и с електроуреди, уточнява Никола Стоянов.

Освен това в Дубай в цената на новия апартамент е включено и безплатно паркомясто в закрит паркинг на сградата. „За апартаменти с една спалня – едно, за две спални – две“, допълва той.

Визи и гражданство

Чужденци, които притежават имот в Дубай на стойност около 185 хил. евро, могат да получат тригодишна виза. Без собствен имот всеки българин може да пребивава до 90 дни само със задграничен паспорт. След този период може да напусне пределите на страната и да се върне веднага за нови 90 дни.

В случай че сте купили имот, това ви дава допълнителни ползи – можете да си откриете банкова сметка, да си купите кола, да ползвате по-добри условия за банково кредитиране.

Какво се търси?

Най-продавани са по-малките жилища – студиа между 35 и 40 кв. м и едностайни от 60 – 110 кв. м. По наблюдения на Luximmo – българите най-често купуват апартаменти с една спалня.

Вижте всички имотни предложения от Дубай на специализирания сайт на LUXIMMO: www.luximmodubai.bg

Подобни статии

Последвайте ни

0Феноветекато
0абонатиАбонирам се
- Advertisement -

Последни материали