2.7 C
София
19 април 2024

Колко струва да се купи жилище в България и други 12 държави?

Разходите за покупка на жилище с две спални варират от 55 до 270 хил. долара.

Това показва проучване на Finder, чийто анализ сравнява цените на имоти в България и още 12 държави.

Изследването обхваща 106 държави по света, които впоследствие са сведени до 57. Именно толкова са страните, за които има данни от Международния валутен фонд.

Вторият етап на проучването класира тези 57 държави на базата на три фактора – съотношението цена на имотите към доходите, тяхното място в Индекса на човешкото развитие и цените на апартаментите.

В крайна сметка, от Business Insider свеждат страните до 13 – на базата на средното им подреждане в трите взети под внимание фактора.

От изданието посочват, че именно тези държави осигуряват добри възможни за чужденците за закупуване на евтин имот в чужбина.

Общо четири от страните представят т.нар. „златна виза“, която се издава на чужденци за постоянно пребиваване, при положение че купят имот над определена стойност.

Тази опции съществуват в Турция, Кипър, Белгия и Обединените Арабски Емирства.

Най-висок е този праг в Кипър и ОАЕ – съответно 2 млн. долара и 545 хил. долара, докато в Белгия и Турция сумата се равнява на 409 хил. долара и 400 хил. долара.

Проучването установява, че най-скъпото жилище с две спални може да се купи във Финландия – 270 000 долара, както и в Ирландия – 238 хил. долара.

В челото са още Белгия и ОАЕ. Само преди дни съобщихме, че богатите хора от България, Русия, Украйна и други държави се ориентират към покупка на имоти в Дубай.

Цената на имот с две спални в Румъния е 106 хил. долара, а средната стойност за България възлиза на 92 587 долара.

Подобни статии

Последвайте ни

0Феноветекато
0абонатиАбонирам се
- Advertisement -

Последни материали