21.4 C
София
28 март 2024

Десет причини да купим имот в София точно сега

Инфлацията в страната достигна рекордни за последните 24 години нива. В края на юли тя вече е 17.3 на сто, а от началото на 2022 г. възлиза на 11.3 на сто.

Как да защитим парите си от обезценяване, на фона на ниските лихви по депозитите? Ето 10 причини да купите ново жилище още преди края на 2022 г.

1. Икономиката расте

Икономиката на България нараства с 4.8% на годишна база през второто тримесечие на настоящата 2022 г., сочат сезонно изгладените експресни оценки на Националния статистически институт. Темпът на растеж на брутния вътрешен продукт се засилва спрямо първото тримесечие, когато нарастването беше в размер на 4.5%.

Икономическият растеж на България е над средния за Европейския съюз, който възлиза на 4% през второто тримесечие, според експресните оценки на Евростат. Средният растеж в еврозоната достига 3.9%.

2. Доходите също растат

Средната брутна работна заплата за страната в края на второто тримесечие вече е 1 730 лева. Това е с близо 15% повече спрямо година по-рано.

Средната брутна заплата за София се повишава до 2 352 лева. Това е с точно 300 лева повече спрямо 12 месеца по-рано.

3. Лихвите по депозитите все още са ниски

Днес най-високата лихва, предлагана от банка у нас за 12-месечен депозит, е малко над 1%. Това е доста по-малко спрямо инфлацията от 17.3 на сто, което означава, че парите ни губят покупателната си способност.

Четете още: Gloria Palace Residence – спа с минерална вода, чист въздух и паркова среда

На пазара вече има и банки, предлагащи лихва от 2% на година, но те са за доста по-дълги периоди на спестяване.

4. Лихвите по кредитите са на рекордно ниски нива

Средната лихва по ипотечните кредити у нас слезе за първи път под 2.5%. Банката може да ви предложи и под 2.49 на сто, ако имате високи доходи или се осигурявате на по-високи суми. Нееднократно сме споделяли, че банките определят условията според доходите и задлъжнялостта ни.

Хората с липса на спестявания използват настоящите ниски лихви, за да финансират покупките си.

5. София продължава да расте

В началото на октомври ще излязат официалните данни от преброяването през 2021 г. Те ще покажат, че единствено София продължава да расте – като население, докато във всички останали области се отчита спад.

Столицата расте както благодарение на вътрешната миграция, така и заради завръщането на една малка част от българите, доскоро работили в чужбина.

6. Безработицата е ниска

Цели 22.5% от всички заети в България се намират в София, става ясно от данните на Националния статистически институт за второто тримесечие на настоящата 2022 г.

Безработицата в столицата е около 3%, което е доста под 4-процентната бариера, показваща пълна заетост за определен град или регион.

Не пропускайте: В София все още има имоти за под 1000 евро/кв. м

7. Жилищният фонд е остарял

В края на 2021 г. в столицата има 620 528 жилища. Най-много са двустайните (254 454), следвани от тристайните (212 243) и едностайните (83 078).

Жилищният фонд на София обаче остарява, а въведените в експлоатация 5 603 жилища през 2021 и 4 018 жилища за 2 020 г. са малко, за да задоволят търсенето.

Според различни експерти, София се нуждае от поне 10 000 нови имота всяка година, за да може да поеме прииждащите граждани.

8. Инфлацията е висока

Инфлацията у нас за първите седем месеца достигна 11.3%, а за последните 12 месеца расте до 17.3 на сто. Това е най-високата инфлация у нас от май 1998 г., когато тя е на ниво от 18%.

Годишният темп на инфлация в България се повишава за 17-и пореден месец. Именно това е един от основните фактори за ръста в цените на строителните материали, а оттам и на строителната продукция. Не трябва да забравяме и ръста на заплатите в сектора.

9. Съхранение на капитала

Инвестицията в качествени имоти се доказа за пореден път като най-сигурния традиционен инструмент за инвестиране. В дългосрочен план това е и най-мъдрият начин не само да се съхранят пари, но и да се умножават.

Ръстът в цените на имотите през последната година идва на фона на понижението при основните борсови индекси, както и при криптовалутите.

10. В София все още могат да се намерят имоти на старите цени

На пазара все още се срещат имоти, които са в своята крайна фаза на строителството. Това означава, че в по-голямата си част тези жилища са строени при по-евтини строителни материали.

Експертите от Luximmo са на мнение, че днес могат да бъдат купени престижни, качествени имоти на цени под тяхната строителна себестойност към момента.

Подобни статии

Последвайте ни

0Феноветекато
0абонатиАбонирам се
- Advertisement -

Последни материали