25.8 C
София
04 октомври 2023

10 стратегии за инвестиции в недвижими имоти

Най-голямата инвестиция, която човек прави в живота си, е тази в неговия дом.

Кога обаче можем да предприемем следващата стъпка – да закупим второ или трето жилище, което да отдаваме под наем или да продадем на по-висока цена?

Експертът по лични финанси Дейв Рамзи е на мнение, че едва след като изплатим собственото си жилище или го купим със спестявания, можем да прибегнем до подобна инвестиция.

Рамзи натрупва своето състояние именно от недвижими имоти, като в момента управлява портфолио, оценено на над 600 млн. долара.

Кои са най-популярните стратегии, които можем да използваме?

Екипът на Propertynews.bg ще се спре на 10 от тях. Ако вие ползвате друга, споделете я в коментарите под статията.

1. Поправи и продай

Стратегия Fix and Flip е популярна – особено в САЩ. Според нея, трябва да купим имот на по-ниска от пазарната цена, да го ремонтираме и продадем за по-висока сума.

В различни периоди през последните години около 12-15% от сделките в най-голямата икономика – щатската, са осъществени по този начин.

2. Добра сделка

Какво означава да намерим добра сделка? Това е жилище (апартамент или къща), което се предлага на цена на кв. м под останалите подобни в същия квартал. Имайте предвид, че ако продадете имота в следващите три години, дължите 10% данък.

3. Краткосрочни наеми

Във времето преди пандемията имотите, отдавани през популярните платформи за краткосрочни наеми, носеха по-високи доходи от дългосрочните. В тях често отсядат чужденци поради ниските цени на самолетните билети до България.

Най-добрите имоти за тази цел се намират в централните части на големите градове или в квартали с добра инфраструктура. Добра доходност може да се реализира и от имоти в планинските и морските курорти.  

4. Да живееш в дом, който ще отдаваш под наем/препродадеш

Животът на част от инвеститорите в недвижими имоти преминава в търсенето на нов имот, ремонт и повторната му продажба. Ремонтът може да отнеме време, в което да живеете в собствеността си.

5. Краткосрочни покупки

В случай че притежавате повече средства, но искате да увеличите имотното си портфолио, тази стратегия е именно за вас. Тя предвижда покупката на имоти, които да притежавате между 1 и 5 г., след което да продадете с печалба.

Представете си, че купувате три имота, а след време продавате два от тях. Останалото жилище ще е с реализираната печалба или поне с ниска цена.

6. Дългосрочно инвестиране

Дългосрочното инвестиране означава да притежаваме даден имот 5, 10 или повече години. Експертите в сферата казват, че няма лош момент за покупката на имот.

В случай че искате да печелите от наеми и да разчитате на покачването на цените в следващите години, това е една от най-добрите стратегии. Buy and Hold може да се използва и на фондовите пазари.

7. Покупка на имот на зелено

В случай че разполагате със собствени средства, можете да се включите в проект, който започва да се изгражда. Имайте предвид, че трябва да се доверявате само на доказали се строители и инвеститори. След приключването на строителните дейности можете да продадете имота или да го отдадете под наем.

8. Снежната топка

Редица инвеститори разполагат с няколко имота, които отдават под наем. Част от тях са купени със заеми, а други – със собствени средства. Стратегията на снежната топка предвижда всички доходи от наеми да се насочват към погасяването на един от заемите. Би трябвало това да е този, който е с най-висока лихва. След това започвате да изплащате следващия заем в списъка.

9. Пасивна стратегия – АДСИЦ

Акционерните дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ, или от английски REIT) са фондове, които инвестират в недвижими имоти или земеделска земя.

По закон те разпределят до 90% от печалбата си между акционерите. Тази пасивна стратегия може да ви осигури както дивидент, така и капиталова печалба от евентуалното покачване на цените на акциите.

10. Покупка на имоти от ЧСИ

Често цените на имотите, предлагани на търг, са доста по-ниски от тези в същия квартал. Повечето от тях се намират в лошо състояние, но има и добри попадения. Важно: ако спечелите търга, ще трябва да платите имота в следващите 2 седмици.

БОНУС: BRRRR Само преди дни ви представихме подробно тази стратегия. Повече за нея можете да прочетете тук.

Подобни статии

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последвайте ни

0Феноветекато
0абонатиАбонирам се
- Advertisement -

Последни материали