9.7 C
София
23 април 2024

10 стратегии за инвестиции в недвижими имоти

Най-голямата инвестиция, която човек прави в живота си, е тази в неговия дом.

Кога обаче можем да предприемем следващата стъпка – да закупим второ или трето жилище, което да отдаваме под наем или да продадем на по-висока цена?

Експертът по лични финанси Дейв Рамзи е на мнение, че едва след като изплатим собственото си жилище или го купим със спестявания, можем да прибегнем до подобна инвестиция.

Рамзи натрупва своето състояние именно от недвижими имоти, като в момента управлява портфолио, оценено на над 600 млн. долара.

Кои са най-популярните стратегии, които можем да използваме?

Екипът на Propertynews.bg ще се спре на 10 от тях. Ако вие ползвате друга, споделете я в коментарите под статията.

1. Поправи и продай

Стратегия Fix and Flip е популярна – особено в САЩ. Според нея, трябва да купим имот на по-ниска от пазарната цена, да го ремонтираме и продадем за по-висока сума.

В различни периоди през последните години около 12-15% от сделките в най-голямата икономика – щатската, са осъществени по този начин.

2. Добра сделка

Какво означава да намерим добра сделка? Това е жилище (апартамент или къща), което се предлага на цена на кв. м под останалите подобни в същия квартал. Имайте предвид, че ако продадете имота в следващите три години, дължите 10% данък.

3. Краткосрочни наеми

Във времето преди пандемията имотите, отдавани през популярните платформи за краткосрочни наеми, носеха по-високи доходи от дългосрочните. В тях често отсядат чужденци поради ниските цени на самолетните билети до България.

Най-добрите имоти за тази цел се намират в централните части на големите градове или в квартали с добра инфраструктура. Добра доходност може да се реализира и от имоти в планинските и морските курорти.  

4. Да живееш в дом, който ще отдаваш под наем/препродадеш

Животът на част от инвеститорите в недвижими имоти преминава в търсенето на нов имот, ремонт и повторната му продажба. Ремонтът може да отнеме време, в което да живеете в собствеността си.

5. Краткосрочни покупки

В случай че притежавате повече средства, но искате да увеличите имотното си портфолио, тази стратегия е именно за вас. Тя предвижда покупката на имоти, които да притежавате между 1 и 5 г., след което да продадете с печалба.

Представете си, че купувате три имота, а след време продавате два от тях. Останалото жилище ще е с реализираната печалба или поне с ниска цена.

6. Дългосрочно инвестиране

Дългосрочното инвестиране означава да притежаваме даден имот 5, 10 или повече години. Експертите в сферата казват, че няма лош момент за покупката на имот.

В случай че искате да печелите от наеми и да разчитате на покачването на цените в следващите години, това е една от най-добрите стратегии. Buy and Hold може да се използва и на фондовите пазари.

7. Покупка на имот на зелено

В случай че разполагате със собствени средства, можете да се включите в проект, който започва да се изгражда. Имайте предвид, че трябва да се доверявате само на доказали се строители и инвеститори. След приключването на строителните дейности можете да продадете имота или да го отдадете под наем.

8. Снежната топка

Редица инвеститори разполагат с няколко имота, които отдават под наем. Част от тях са купени със заеми, а други – със собствени средства. Стратегията на снежната топка предвижда всички доходи от наеми да се насочват към погасяването на един от заемите. Би трябвало това да е този, който е с най-висока лихва. След това започвате да изплащате следващия заем в списъка.

9. Пасивна стратегия – АДСИЦ

Акционерните дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ, или от английски REIT) са фондове, които инвестират в недвижими имоти или земеделска земя.

По закон те разпределят до 90% от печалбата си между акционерите. Тази пасивна стратегия може да ви осигури както дивидент, така и капиталова печалба от евентуалното покачване на цените на акциите.

10. Покупка на имоти от ЧСИ

Често цените на имотите, предлагани на търг, са доста по-ниски от тези в същия квартал. Повечето от тях се намират в лошо състояние, но има и добри попадения. Важно: ако спечелите търга, ще трябва да платите имота в следващите 2 седмици.

БОНУС: BRRRR Само преди дни ви представихме подробно тази стратегия. Повече за нея можете да прочетете тук.

Подобни статии

Последвайте ни

0Феноветекато
0абонатиАбонирам се
- Advertisement -

Последни материали