18.3 C
София
28 март 2024

Ръст на инфлация, доходи и депозити. Силен интерес към имотите

В последните дни бяха Националният статистически институт и Българската народна банка оповестиха важни данни.

Според тях в страната се отчита сериозен ръст на средната месечна работна заплата, инфлацията достигна невиждани от 24 години нива, а големите депозити на домакинствата са на рекордни стойности. 

Ниските лихви по спестяванията продължават да притесняват все повече населението. Ето защо те обръщат поглед към второто най-популярно вложение след депозитите – имотите, за да защитят парите си от обезценяване.

Останалата част от населението, която иска да купи имот, но не разполага с големи спестявания, разчита на рекордно ниските лихви по кредитите.

Но да се върнем на данните.

Заплати

През второто тримесечие на 2022 г. средната месечна работна заплата e 1 730 лв., като нараства спрямо първото тримесечие на 2022 г. със 7.8%, сочат данни на НСИ.

Спрямо 2021 г. тя се повишава с близо 15%, до 1 505 лв.

Депозити

Към 30 юни в страната ни има близо 60 000 депозита за суми над 100 000 лв.

Точната им бройка е 59 867, което е с 12 091 повече спрямо година по-рано.

Общо 114 са депозитите на сектор Домакинства за над 1 млн. лв., става ясно от данни на Българска народна банка.

Това е с два повече спрямо тримесечие по-рано и с девет над броя им от преди 12 месеца.

Към 30 юни 2022 г. в тези 114 влога са съсредоточени 198.183 млн. лв. Това прави средно по 1.738 млн. лв.

Само за тримесечие у нас има със 110 депозита повече за суми между 500 хил. лв. и 1 млн. лв. Днес те вече са 872 на брой, което е с 14.4 на сто повече спрямо 31 март и с 47% над нивото им от преди година.

Инфлация

Годишният темп на нарастване на инфлацията в България продължава да се ускорява. Към края на юли тя вече е 17.3% спрямо 16.9 на сто месец по-рано.

Ръстът на инфлацията у нас се наблюдава за 17-и пореден месец. В момента тя е на най-високите си нива от 1998 г. насам, когато достига 18%.

От началото на годината в България се отчита инфлация от 11.3%.

Кредитите

За първи път в историята лихвите по кредитите у нас паднаха под 2.5%. Те вече са двойно по-ниски от най-голямата икономика в света – американската.

Именно това е причината за сериозния интерес към покупката на имот. Това се отнася както за купените за собствено ползване имоти, така и за тези с инвестиционна цел.

Средният лихвен процент по жилищните кредити се понижава с 0.05 процентни пункта на месечна и с 0.22 процентни пункта на годишна база, достигайки ново историческо дъно от 2.49% към края на юни тази година.

Пазарът на имоти

Какво се случва на пазара на имоти през отпускарския сезон? Оказва се, че след временното затишие през юли, август отново е силен за бранша.

„Въпреки отпускарския месец август, ние от LUXIMMO наблюдаваме увеличен брой на заявки за огледи“, казва Невена Стоянова, управляващ директор и акционер в компанията.

Тя споделя, че продажбите на ново строителство наваксват обем след временния спад през последните два месеца.

Стоянова посочва още, че най-търсени са имотите на вторичния пазар, или иначе казано – такива, които са напълно завършени и мебелирани. При тях е налице по-голямо търсене, отколкото предлагане, което води до по-бързо сключване на сделките, когато цената е пазарна и добре консултирана от професионален брокер.

Какво се търси и на какви цени?

„В момента не се наблюдава тенденция към намаляване на офертни цени, тъй като няма по-добра алтернатива за съхранение на парите от имота в условия на повишаваща се инфлация“, казва още Стоянова.

Според данните на LUXIMMO, най-търсени са апартаментите с три спални, 2 или 3 бани, минимум 1 паркомясто, с двор или голяма тераса.

Особено голямо е търсенето на имоти в затворени комплекси или сгради с добра поддръжка в южните райони на столицата – Лозенец, Изток, Изгрев, Горна баня.

„Засилено търсене в момента има и на пентхауси, които разполагат с три или четири спални. В този сегмент обаче няма почти никакво предлагане. Най-голямо търсене има на качествени имоти на цени от 350 хил. евро до 600 хил. евро“, допълва още експертът.

Подобни статии

Последвайте ни

0Феноветекато
0абонатиАбонирам се
- Advertisement -

Последни материали