12.8 C
София
29 март 2024

Имотите по света с най-силен ръст от 2004 г. насам


Само преди няколко седмици ви съобщихме, че активността на пазара на имоти през август отново се повишава.

Това се случва след по-слабите от гледна точка на запитвания и огледи месеци юни и юли, както и на фона на рекордната инфлация у нас за последните 24 г. (бел. ред. 17.3%).

Инфлацията продължава да оскъпява строителните материали, а оттам и крайните цени на недвижимите имоти. Именно това е основната причина те да повишават своята стойност с най-бързия темп от 2004 г. насам.

Данните са на Knight Frank, която всяка тримесечие публикува изследването си, обхващащо 150 града по света, сред които и столицата ни София.

Към края на първото тримесечие на 2022 г. проучването показва среден ръст от 11.5 на сто за градовете в класацията. Това е най-високата им стойност от третото тримесечие на 2004 г., или точно 17 и половина години.

При общо 94% от разглежданите градове се отчита ръст в цените на имотите.

Топ 20

Три турски града оглавяват класацията за изменение на цените за последните 12 месеца. Начело е Истанбул с ръст от 122%. Тук може би е мястото да посочим, че за 12-те месеца до март инфлацията в Турция е на ниво от 69%. Или иначе казано, имотите не само са успешен начин да вложим парите си по време на висока инфлация, но дори и да спечелим.

Ръстът в Анкара и Измир е съответно 111.7 и 105.9%.

Общо 12 от 20-те града с най-силен ръст в цените се намират в САЩ и Канада. Именно канадският Халифакс заема четвъртата позиция с 34.7% поскъпване на имотите.

В челото са още американските Финикс, Маями, Сан Диего и Далас, както и канадският Хамилтън. Десетката се допълва от австралийският Бризбейн с ръст от 28.5 на сто.

Нидерланският Утрехт, наредил се на 20-а позиция, е първият европейски град в подреждането. Нарастването на цените там е от 21.3%. С ръст от над 20% са още два европейски града – Рейкявик и Вилнюс, съответно столици на Исландия и Литва.

Къде е София в класацията?

С ръст от 9.1 на сто, София заема 68-а позиция в подреждането. Следва да се има предвид, че данните на Knight Frank за столицата ни са към четвъртото тримесечие на 2021 г.
Четете още: Десет причини да купим имот в София точно сега

Общо в 64 града от 150-те в класацията се отчита ръст в цените на имотите от над 10%. Преди нас са Атина, Скопие, Дубай, немските Франкфурт, Мюнхен и Хамбург, столиците на Полша и Австрия – Варшава и Виена, на Чехия и Германия (бел. ред. Прага и Берлин) и др. Имотите в Женева, Солун, Загреб и Марсилия добавят малко над 8% през последните 12 месеца, с което се нареждат след София по ръст на цените си.

Подобни статии

Последвайте ни

0Феноветекато
0абонатиАбонирам се
- Advertisement -

Последни материали